środa, 28 października 2009

Kultura kulinarna

Podstawą żywieniową RPA-ńczyków i produktem wielofunkcyjnym, z którego można zrobić wszystko jest papka zwana porridge (porycz / porydż). Przygotowuje się ją przez gotowanie kaszy kukurydzianej z wodą. Porycz jedzą rękoma, (sztućcy używają jak muszą) i jedzą ją z różnymi sosami np. sosem mięsnym lub chakalaka – to była fasola w jakimś czerwonym sosie z dodatkiem mango, przyrządzana trochę na słodko. Czasem jedzą po prostu z mlekiem.
Jak dla mnie –obrzydlistwo – nawet wszechmocna vegeta nie podołała zadaniu i jak porycz była niedobra, tak była nadal.



Ale tubylcom smakuje. Natomiast moja niechęć do tegoż produktu wywołała wielkie zdziwienie i niekiedy lekką pogardę. To tak, jakby w Polsce powiedzieć, że się chleba nie lubi.
Przypalona porycz również jest produktem wielce użytecznym – RPA-ńczycy wystawiają ją na słońce i suszą. Gotowy produkt jedzą jako płatki/chipsy. Są one b. twarde i zgrzytają w zębach, na szczęście nie są już tak obrzydliwe jak porycz właściwa.
Z poryczy robią również lokalny trunek o wdzięcznej nazwie tototo. Ale o tym innym razem…

Ciemny chleb (jak wynika z moich skromnych obserwacji) jest tańszy o jasnego. Co ciekawe wiele produktów w tym chleb nie zawierają informacji do kiedy należy spożyć produkt. Tylko do kiedy należy go sprzedać.
Chleb, który miałam okazję jeść polskiemu nawet do pięt nie sięgał. Albo może ja dziwna jestem.

W ramach słodyczy ssą trzcinę cukrową. Wysysają soki, trzymają przez chwilę w ustach i jak już się nawsysają to wypluwają. Ot taki estetyczny posiłek.

PS. I ciekawostka na zakończenie - mężczyznom nie przystoi gotować, jest to zajęcie tylko i wyłącznie kobiet.

7 komentarzy:

  1. A to ostatnie nie taka znowu ciekawostka ;P. U nas to też według niektórych facetom gotować nie wypada, więc ... ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. W Europie też kukurydzę w tej postaci się jada: po rumunsku to jest mamałyga,po huculsku kulesza,po turecku i bułgarsku kaczamak.
    Jada się tą kaszkę okraszoną tym co dany naród ma- bryndzą,śmietaną,skwarkami,fetą,olejem z czerwoną papryką itp...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo to możliwe. Nie przeczę, że porycz występuje tylko w RPA, ale jest tam niezwykle popularna. Niemniej dziękuję za podanie regionalnych nazw. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam drobną poprawkę. Chyba nie masz nic przeciwko temu?
    Podstawą żywieniową RPA-ńczyków i produktem wielofunkcyjnym, z którego można zrobić wszystko jest papka kukurydziana zwana mealie meal.
    Moim ulubionym daniem są mopane worms z mealie meal i morogo czyli danie ze szpinaku.

    OdpowiedzUsuń
  5. 37 yr old Sales Associate Allene Newhouse, hailing from Cowansville enjoys watching movies like Melancholia and Juggling. Took a trip to Historic City of Ayutthaya and drives a Ferrari 340 Mexico Berlinetta. jej odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
  6. prawnik rzeszów - Jesteśmy prawnik-rzeszow.biz, kancelarią prawną z siedzibą w Rzeszowie. Jesteśmy małą kancelarią, dopiero zaczynamy swoją działalność, dlatego potrzebujemy dotrzeć do większej liczby osób. Oferujemy usługi prawnicze i musimy rozpowszechnić naszą nazwę, więc jeśli masz czas, aby napisać o nas, będziemy wdzięczni. Chciałabym podziękować za poświęcony czas, ponieważ wiem, że jesteście bardzo zajęci i naprawdę to doceniamy. Jeśli masz jakieś pytania, proszę nie krępuj się pytać.

    OdpowiedzUsuń